TalenPro

Taaltoets Nederlands

Wil jij jouw Nederlands taalniveau verbeteren?

Hoe kan ik mijn Nederlands niveau testen?

Een taaltest Nederlands is een handige en snelle manier om inzicht te krijgen in je huidige taalniveau. De test is geheel gratis en laat aan het eind zien op welke onderdelen je vaardig bent en op welke onderdelen je nog wel wat begeleiding nodig hebt. 

Hoe werkt onze Nederlandse taaltest?

Taalniveau´s zijn ingedeeld in verschillende niveau´s lopend van A tot C. De taaltest begint met 5 vragen op A1 niveau. Geef je 5 goede antwoorden? Dan ga je automatisch door naar niveau A2. Wanneer je ook de 5 vragen op A2 niveau goed hebt beantwoord ga je door naar B1. Na elk niveau ga je door naar een niveau hoger. Na A1 en A2 volgen B1, B2, C1 en C2. Wanneer je op C2 niveau zit kan je je volledig uitdrukken in de betreffende taal. Om een indicatie te geven van het niveau: ongeveer 75% van de Nederlanders schrijft op C1 niveau. Verder op de pagina gaan we dieper in op de verschillende taalniveau´s.

Tijdens de Nederlandse taaltest ga je dus elke keer een niveau hoger op het moment dat je alle vragen goed hebt. De test stopt uiteindelijk wanneer je te veel fouten maakt. Het niveau waar je op stopt is een indicatie van je taalniveau. 

Wat betekenen alle verschillende taalniveau´s?

Taalniveau wordt verdeeld in verschillende domeinen om de taalvaardigheid te duiden. Voor moedertalen (NT1) wordt gebruik gemaakt van de letter F en voor tweede talen (NT2) wordt gebruik gemaakt van de letters A, B en C Zodra je de test hebt afgerond krijg je meteen te zien op welk niveau je zit. Leuk, maar wat betekenen de verschillende taalniveau´s eigenlijk?

Schrijven

Kan formulieren invullen met persoonlijke gegevens en een korte tekst schrijven voor op een kaart.

Luisteren

Kan bekende uitdrukking en eenvoudige zinnen verstaan, mits er rustig en duidelijk wordt gesproken.

Gesprekken voeren

Kan gesprekken voeren wanneer hij of zij op vakantie is. Denk dan bijvoorbeeld aan het bezoeken van een bakkerij.

Lezen

Kan bekende woorden en zinnen lezen die veel voorkomen op televisie of op posters.

Spreken

Kan zich verstaanbaar maken met losse en korte woorden waarbij zinnen nog geen goede structuur hebben.

Luisteren

Kan de belangrijkste punten halen uit zinnen en belangrijke boodschappen indien er op een rustige manier wordt gesproken.

Lezen

Kan makkelijke teksten lezen en de belangrijkste informatie hier uit halen.

Spreken

Kan met eenvoudige woorden en zinnen uitleg geven over dagelijkse situaties.

Gesprekken voeren

Kan gesprekken voeren met eenvoudige bewoordingen, vragen stellen aan de gesprekspartner en vragen beantwoorden over alledaagse dingen.

Schrijven

Kan in korte en eenvoudige bewoordingen brieven schrijven waarbij de strekking duidelijk is.

Luisteren

Kan informatie uitingen over onderwerpen die veel voorkomen in het dagelijks begrijpen.

Lezen

Kan berichten over onderwerpen die veel voorkomen in het dagelijks leven op een redelijke manier begrijpen.

Spreken

Kan op een eenvoudige manier onderwerpen uit het eigen dagelijkse leven voordragen.

Gesprekken voeren

Kan vrij gemakkelijk aan een gesprek deelnemen over alledaagse onderwerpen en zaken regelen.

Schrijven

Kan op een begrijpelijke manier teksten schrijven over dingen die in het dagelijks leven gebeuren, waarbij de boodschap duidelijk is.

Luisteren

Kan moeilijke informatie begrijpen over onderwerpen die in het dagelijks leven en op het werk voorkomen. Kan goed gesprekken voeren over deze onderwerpen.

Lezen

Kan woorden en zinnen begrijpen waar persoonlijke interesse ligt, als ook op zakelijk vlak. Kan teksten goed begrijpen die binnen kennisgebied vallen.

Spreken

Heeft geen problemen gedetailleerde informatie te delen over onderwerpen waar interesse ligt. Zowel persoonlijk als op werkgebied.

Gesprekken voeren

Kan makkelijk deelnemen aan zowel informele als informele gesprekken die binnen kennis- en interessegebied vallen. Kan over deze onderwerpen discussies voeren.

Schrijven

Heeft geen probleem om kennis op een duidelijke manier op te schrijven over onderwerpen die vallen binnen eigen interessegebied en werk gerelateerd.

Luisteren

Heeft geen probleem om gesprekken te volgen en te begrijpen die buiten persoonlijke interesse- en werkgebied vallen. Begrijpt ook verschillende uitdrukkingen.

Lezen

Kan gedetailleerde, lange en moeilijke teksten begrijpen die vallen binnen persoonlijke interessegebied en vakgebied.

Spreken

Kan moeiteloos een gedetailleerde beschrijving geven van een complex onderwerp. Heeft daarnaast geen moeite om vloeiend over deze materie te presenteren.

Gesprekken voeren

Kan zich makkelijk en spontaan in moeilijke bewoording uitdrukken. Heeft geen moeite om te schakelen van onderwerp binnen een gesprek.

Schrijven

Kan goed onderbouwde teksten schrijven over ingewikkelde onderwerpen die zowel binnen als buiten interesse- en vakgebied vallen. Schrijft vrijwel zonder fouten.

Luisteren

Heeft geen moeite om alles duidelijk en exact te begrijpen.

Lezen

Kan zonder moeite informatie uit verschillende bronnen samenvatten en beargumenteren.

Spreken

Kan moeiteloos gesprekken aangaan en deze constructief laten verlopen, waarbij uitdrukkingen geen drempel zijn en nuances worden begrepen.

Gesprekken voeren

Kan gesprekken aangaan zonder enkele moeite waarbij het gesprek volledig wordt begrepen. Er wordt niet gezocht naar woorden.

Schrijven

Schrijft duidelijk, kan moeilijke woorden gebruiken, volgens de juiste spelling en grammatica. Kan dit ook indien de aandacht op iets anders is gericht.

Ontvang persoonlijk leeradvies

Vraag een gratis intakegesprek aan en krijg een persoonlijk leeradvies.

Na aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op om kennis te maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor meer informatie:

Alle Nederlandse taalniveaus

TalenPro biedt cursussen Nederlands op alle niveaus. Het is dus niet van belang of je beginner of gevorderd bent. Een cursus Nederlands is altijd passend. We hebben op onze meerdere leslocatie in heel Nederland. Dus altijd een plek in de buurt om jouw taalniveau te verbeteren.

Meld je daarom nu aan voor een vrijblijvend intake gesprek en ervaar of een Nederlandse taaltraining van TalenPro bij jou past.

Mensen die jou voorgingen

Onze Nederlandse cursus locaties

TalenPro biedt diverse locaties waar u uw Nederlandse cursussen kan volgen. We streven naar landelijke dekking zodat u nooit uren hoeft te reizen. Zie hieronder een overzicht van onze locaties.

BE: West-Vlaanderen

BE: Oost-Vlaanderen

BE: Vlaams-Brabant

TalenPro

onderdeel van OCD

De snelste manier om je taalvaardigheid te verbeteren met een persoonlijke begeleider en leerplan.

Vraag meer informatie aan

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

"*" geeft vereiste velden aan