TalenPro

Blog: Het Europees referentiekader voor talen

Welkom bij de blogs van TalenPro, waar we je meenemen in de wereld van taalvaardigheid en taalonderwijs.

Wat is het Europees Referentiekader voor Talen?

Het Europees Referentiekader voor Talen (ERK) biedt een gemeenschappelijke standaard voor het beoordelen van taalvaardigheid in verschillende talen, waaronder Engels. Bij TalenPro maken we gebruik van het ERK omdat het een internationaal erkende maatstaf is om taalniveaus in te schalen. In dit blog bespreken we waarom het ERK is ontwikkeld en hoe het van toepassing is op verschillende talen.

Het ontstaan van het Europees Referentiekader voor Talen

Het ERK is ontwikkeld door de Raad van Europa, een organisatie die democratie, mensenrechten en de rechtsstaat bevordert en beschermt. Het doel van het ERK is om taalonderwijs en -beoordeling in Europa te harmoniseren en een gemeenschappelijk kader te bieden voor het beschrijven en beoordelen van taalvaardigheid.

Voor de ontwikkeling van het ERK gebruikten verschillende landen uiteenlopende systemen en methoden om taalvaardigheid te beoordelen, wat vergelijking en evaluatie bemoeilijkte. Het ERK biedt een gemeenschappelijke standaard die in alle Europese landen gebruikt kan worden.

Het ERK bevordert ook de mobiliteit en kansen van studenten en professionals op de arbeidsmarkt. Door een uniforme standaard kunnen zij hun taalvaardigheid eenvoudig aantonen en kunnen werkgevers beter beoordelen welke taalvaardigheden nodig zijn voor bepaalde functies.

Sinds de introductie in 2001 is het ERK uitgegroeid tot een internationaal erkend kader voor taalvaardigheid. Het wordt wereldwijd gebruikt, wat bijdraagt aan een gemeenschappelijke taal voor internationale communicatie en samenwerking.

 

Hoe werkt het ERK?

Het ERK beschrijft en beoordeelt taalvaardigheid op een schaal van A1 tot C2. Elk niveau staat voor specifieke vaardigheden en competenties waarmee een taalgebruiker effectief kan communiceren.

 

blog erk

  • Niveau A1 (Beginner): Mensen die net beginnen met leren. Zij kunnen eenvoudige gesprekken voeren en alledaagse taal begrijpen.
  • Niveau A2 (Elementair): Mensen met enige ervaring. Zij kunnen zich beter uitdrukken en begrijpen complexere zinnen.
  • Niveau B1 (Onafhankelijke gebruiker): Mensen die comfortabel zijn met de taal. Zij kunnen goed communiceren en een breed scala aan onderwerpen begrijpen.
  • Niveau B2 (Gevorderde gebruiker): Mensen die zich zeer comfortabel voelen. Zij kunnen complexe teksten lezen en schrijven, en vloeiend spreken.
  • Niveau C1 (Vaardige gebruiker): Mensen die de taal op hoog niveau beheersen. Zij kunnen bijna als een native speaker communiceren en moeilijke onderwerpen bespreken.
  • Niveau C2 (Meester): Mensen die de taal volledig beheersen. Zij kunnen complexe teksten lezen en schrijven en de taal op het hoogste niveau gebruiken.

 

Het ERK is een belangrijk instrument voor taalonderwijs en -beoordeling. Het helpt bij het vaststellen van een gemeenschappelijke standaard en verbetert het taalonderwijs, terwijl het de mobiliteit en kansen van studenten en professionals vergroot.

 

Bij TalenPro hebben we onze eigen vertaalslag gemaakt van de ERK-definities, zodat ze makkelijker leesbaar en duidelijker te interpreteren zijn. Zo kunnen we samen bepalen op welk niveau jij nu zit.

 

Altijd een lesvorm die bij jou past

Individueel

Wij bieden individuele cursussen aan zodat jij de persoonlijke aandacht krijgt die je nodig hebt om je vaardigheden en kennis te ontwikkelen.

Bedrijfsgroepen

Bij de groepstrainingen gaan wij veelal uit van 6 tot 10 kandidaten waarbij er voldoende ruimte is voor zelfstandig werken op eigen tempo

Virtual classroom

We hebben gemerkt hoe goed online lesgeven voor veel mensen werkt. De grote voordelen? Geen reistijd, les krijgen waar en wanneer jij dat wil, zonder in te leveren op kwaliteit!

Onze klanten

Wij verzorgen taaltrainingen op maat voor onder meer:

Vraag meer informatie aan

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

"*" geeft vereiste velden aan